6 tips om sterk te blijven bij winters weer

Vanaf maart is er corona in ons land. Er wordt door velen thuis gewerkt en we komen niet meer zoveel de deur uit als we gewend waren. We zijn veel thuis dus. Nu zitten we nog in het najaar en is het bijna winter. En nu de temperatuur buiten weer daalt, zitten we met z’n allen nóg meer binnen. Hoe blijf je dan nu fit en gezond? Ga met 6 easy tips gezond en veerkrachtig de winter in!

 1. Zorg voor het ideale binnenklimaat in je huis

Elke dag je huis ventileren? Goed idee! Volgens het RIVM helpt dit om de overdracht van luchtweginfecties te voorkomen. Door je huis te ventileren, komt er steeds een beetje ‘verse’ buitenlucht in huis dat een deel van de ‘oude’ lucht in huis vervangt. Zet hiervoor bijvoorbeeld enkele ramen op kiepstand, open de ventilatieroosters óf doe lekker helemaal niets als je zo’n gelukkige bent met een ingebouwd ventilatiesysteem.

Luchtvochtigheid is super belangrijk

Een ideaal binnenklimaat? Daarvoor is de luchtvochtigheid het allerbelangrijkst. Als het buiten koud is, is de luchtvochtigheid binnen vaak lager dan 40%. Terwijl dát de minimale luchtvochtigheid is die in woningen (en kantoren) wordt geadviseerd. Bij bijvoorbeeld een buitentemperatuur van 7° C en een binnentemperatuur van 22° C is de luchtvochtigheid vaak nog maar 20%; de helft van wat het minimaal zou moeten zijn. Gevolgen hiervan zijn een droge huid en droge slijmvliezen. Ook kun je last krijgen van problemen met je ademhaling, hoesten, geïrriteerde ogen of neus, slechte concentratie, slechte nachtrust, een drukkend gevoel en hoofdpijn. Heb je astma of ben je allergisch voor bijvoorbeeld huisstofmijt? Dan kun je hier sneller last van krijgen door de droge lucht. Ook (griep)virussen verspreiden zich sneller in droge lucht. En doordat je longen door droge lucht minder zuurstof uit de ingeademde lucht opnemen, kun je er ook moe en futloos van worden!

Luchtbevochtigers: ouderwets en geavanceerd

De ideale luchtvochtigheid in huis (tussen 40 en 60%) bereik je met luchtbevochtigers. De ouderwetse bakjes water aan je verwarming lossen dit al voor je op! Heb je alleen vloerverwarming? Kies dan voor een elektrische luchtbevochtiger.

2. Maak binnen een jungle van luchtzuiverende planten

Lekker veel kamerplanten in huis hebben staan, is sowieso helemaal hip. Nu, door corona, al helemaal. Want kamerplanten helpen de lucht binnenshuis te zuiveren. Ze zetten overdag CO2 om in zuurstof. Dat zorgt voor een fit gevoel én helpt je lichaam gezond te houden. Leuk weetje: met grote planten in huis verbeter je ook de luchtvochtigheid. Planten geven namelijk vocht (waterdamp) af aan de lucht.

3. Beweeg voldoende en blijf sporten

De Gezondheidsraad bracht in 2017 een advies uit voor de minimale beweegnorm. Voldoe je aan deze norm? Dan verlaag je het risico op zowel mentale als fysieke gezondheidsklachten. Zoals chronische ziekten (diabetes en hart- en vaatziekten), depressieve klachten en – als je wat ouder bent – botbreuken. Met een sterk mentaal en fysiek gestel voel jij je veel fitter. Ook op de donkerdere dagen.

Dit is de beweegnorm:

  • Elke week minstens 5 dagen minimaal een half uur matig intensief bewegen: bijvoorbeeld door stevig door te lopen of te fietsen.
  • Elke week minstens 3 dagen minimaal 20 minuten zwaar intensief bewegen: bijvoorbeeld door hard te lopen of spierversterkende sporten uit te oefenen. Ben je wat ouder? Dan is het van belang dat je ook balansoefeningen doet.
  • Voorkom langdurig stilzitten. Sta bijvoorbeeld elk half uur even op van je stoel.

4. Gebruik deze immuunsysteem-boosters in je keuken

Overdrijf niet door in de winter heel veel extra vitaminen te slikken. Dan kan je immuunsysteem juist te heftig reageren op infectieziekten, waardoor de reacties in je lijf eerder voor schade zorgen dan goed doen. Door je immuunsysteem vooral middels gezond eten op peil te houden, krijg je de juiste voedingsstoffen binnen om je weerstand te verhogen. Tegelijkertijd voorkom je dat je te hoge concentraties van vitaminen binnenkrijgt. Een gezonde boost voor je immuunsysteem, dus!

Gebruik deze voedingsmiddelen veelvuldig in je gerechten:

  • Donkere bladgroenten: maak lekker een stamppot van boerenkool. Dit is rijk aan vitamine A, een vitamine die belangrijk is voor de ontwikkeling van witte bloedcellen die je lichaam helpen beschermen tegen ziekteverwekkers.
  • Citrusfruit: gebruik citroensap in een wok- of slasaus of doe simpelweg wat sap in je glas water. Citrusfruit zit boordevol vitamine C, wat je lichaam helpt beschermen tegen invloeden van buitenaf.
  • Rode paprika: gebruik de paprika in een pasta- of wokgerecht of eet de paprika rauw als snackgroente of in een salade. Deze groentesoort bevat superveel vitamine C.
  • Champignons: maak er een soep of saus van. Of bak ze in de pan. Wilde paddenstoelen en onder uv-licht gekweekte champignons bevatten veel vitamine D, een vitamine die het immuunsysteem ondersteunt en je lichaam zo helpt beschermen tegen infecties.
  • Knoflook: gebruik knoflook in een saladedressing, dip (bijvoorbeeld hummus) of kruidenboter. Rauwe knoflook is top voor je immuunsysteem vanwege de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Tip: met verse peterseliesteeltjes en verse munt voorkom je een heftige knoflookadem.

5. Slaap elke nacht 7 tot 9 uur (en in de winter een half uur extra)

Gemiddeld heeft een mens 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Ja, het kan dat jij zo iemand bent die met 6 uur slaap per nacht flierefluitend door het leven gaat. Voor de meeste mensen geldt dit echter niet. Die 7 tot 9 uur zijn nodig om het lichaam goed te kunnen laten herstellen. Alleen zo kun je gezond en fit blijven.

Half uur extra slaap in de winter

In de winter slaap je gemiddeld een half uur langer. Waarom? Omdat het minder lang licht is en je lichaam daardoor meer van het slaaphormoon melatonine aanmaakt. Dit maakt je moe. Ook de kou zorgt ervoor dat je lichaam meer slaap nodig heeft. Door de kou heeft je lichaam namelijk meer energie nodig om op temperatuur te blijven. Geef daarom toe aan die vroege geeuwen op winteravonden en duik gewoon een half uur eerder je bed in. Daar pluk je de volgende dag de vruchten van: je bent energieker, vrolijker, sterker en kunt je beter concentreren.

6. Laat je masseren

Makkelijker dan dit gaat het niet worden. Ga liggen, doe je ogen dicht en laat je masseren. Na slaap is massage hét middel om je lichaam te laten ontspannen, zodat het beter kan herstellen en sterker wordt.

  • Massage verbetert de bloedcirculatie. Daardoor komen goede stoffen beter op de nodige plekken terecht én worden afvalstoffen beter afgevoerd. Daardoor voel je je meteen fitter na een massage.
  • Volgens wetenschappers maakt je lichaam door massage ook meer witte bloedcellen aan. Die helpen ziektemakers in je lichaam te bestrijden.
  • En heb je last van stress of spanning? Dan heb je automatisch meer van het stresshormoon cortisol in je lijf. Dit hormoon maakt je vatbaarder voor ziekte en virussen. Massage zorgt echter voor ontspanning. De hoeveelheid cortisol in je lichaam daalt en zo verbetert massage je weerstand.

Zo. Met deze 6 easy gezondheidstips ben je helemaal klaar voor de winter.